CiV Biobased

Een biobased economy is een wereld waarin de meeste grondstoffen uit de levende natuur komen. Landbouwproducten en plantaardige resten zijn hierbij de basis voor kunststoffen, verven, energie, chemicaliën en kleding. Dat is niets nieuws. De papier- en kartonindustrie doet dit bijvoorbeeld al eeuwen en ook aardappelmeel wordt al lang op grote schaal industrieel gebruikt. Maar er zijn ook nog veel producten en processen in ontwikkeling of moeten zelfs nog worden bedacht. Dat is ook in Zuidwest Nederland het geval.

Daarom werken het Markiezaat College, Radius College en Prinsentuin College nauw samen met het West-Brabantse en Zeeuwse bedrijfsleven. De scholen willen namelijk precies weten wat voor vakmensen ze moeten opleiden, welke vakken hierbij belangrijk zijn en welke vaardigheden jonge studenten moeten leren. Zo maken studenten straks een grote kans om in de biobased economy aan het werk te kunnen of eventueel door te stromen naar een hbo-opleiding.

Door die samenwerking, we noemen die (Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Biobased, leren studenten en docenten veel van bedrijfsbezoeken, projecten en stages. Maar andersom kunnen studenten en docenten ook kennis overbrengen aan het bedrijfsleven of bedrijven ondersteunen bij onderzoeken. Denk hierbij aan onderzoek naar nieuwe producten, aanpassingen in het productieproces, andere teeltvormen, enzovoort.

De vakgebieden waar de drie scholen van ROC West-Brabant in het kader van biobased economy voor opleiden zijn: proces- en besturingstechnologie, laboratoriumtechnologie en teelt en verwerking van speciale gewassen. Elke school biedt haar eigen opleidingen aan. Wil je meer weten over biobased?

Op deze site vind je meer informatie.

Download hier de brochure CIV Biobased.